torek, 31. marec 2015

O slovenskih zaščitenih kmetijskih pridelkih in živilih

Pri današnji delavnici o Slovenskih zaščitenih kmetijskih pridelkih in živilih smo spoznali kaj pomenijo znaki "zaščitena označba porekla", "zaščitena geografska označba" ter "zajamčena tradicionalna posebnost". Sprehodili smo se po celi Sloveniji in odkrivali izvore njenih dobrot. Posebno pozornost smo namenili Krasu in ugotovili, da se pod okriljem evropskih zaščit nahaja za celo košarico zaščitenih kmetijskih pridelkov in živil iz naše pokrajine. Ko smo vsem dobrotam na zemljevidu poiskali njihov izvor, smo nekatere izmed njih tudi poskusili. Na degustacijskih mizici so se tako znašli Kraški pršut, Kraška panceta, Kraški zašink, Tolminski sir, Štajersko-prekmursko bučno olje in Piranska sol. Na koncu smo vse dobrote tudi ocenili. Navišje število točk so prejeli vse tri specialitete iz Krasa.

Ni komentarjev:

Objavite komentar