ponedeljek, 1. junij 2015

Stekleničke v Kosovelovi knjižnici Sežana

 Vljudno vabljeni v Kosovelovo knjižnico Sežana na mladinski oddelek, kjer si lahko ogledate stekleničke - predlog za okolju prijazno darilo s Krasa, ki so jih izdelali dutovski učenci.

Preveč kamenja – premalo vode!

To je Kras. V deželi terana ni niti enega studenca ne potoka. Tega je kriv razborit kraški kmet, ki se je nekega davnega dne prepiral s sv. Petrom. (Dušica Kunaver, 1993)
Ker je Organizacija združenih narodov letos razglasila mednarodno leto tal, ki se neizbežno prekriva z okoljsko problematiko kraških tal in ranljivostjo vodonosnikov, smo se odločili, da v predlogu za darilo s Krasa v sklopu aktivnosti "O Krasu in evropskih zaščitah" povežemo tri temeljne komponente: kulturno in naravno dediščino Krasa ter sporočilo skrbi za okolje. Poleg simbolike s kraških portonov smo v ustvarjanje vključili še simbol iz kmečkega življenja na Krasu, ki se pogosto pojavlja v delih Lojzeta Spacala in je tudi v logotipu naše šole, »žbrinco«. S predlogom darila želimo ljudi pozvati k skrbnem ravnanju s tlemi in vodo na Krasu ter jim predstaviti bogato dediščino, ki so nam  jo zapustili naši predniki.
Učenci so svoje zamisli najprej skicirali, nato pa izdelali delovno verzijo, ko so motive prerisali na steklene stekleničke. Čez teden dni so motive prenesli na Equine stekleničke in tako izdelali končne predloge okolju prijaznega darila s Krasa. Učenci, ki so pri projektu sodelovali so: Elia Ferrini, Nuša Lisjak, Nika Milič, Naja Stipanič, Mia Vrabec, Helena Zega Grča, Nika Gulič, Teja Lisjak Tavčar, Maja Ravbar, Nika Gulič, Julija Jekše, Žana Macarol, Lucija Daolio, Katja Luin, Nina Prunk in Pika Bernetič.

Šolski projekt, ki se je odvijal znotraj programa Popestrimo šolo, je podprlo podjetje EQUA, ki prepoznava pomen skrbnega ravnanja z vodo in to sporočilo, z vrhunsko oblikovanimi stekleničkami, širi v različne dele sveta.  Za donacijo desetih stekleničk Equa in barv se podjetju iskreno zahvaljujemo!

 


Ni komentarjev:

Objavite komentar