ponedeljek, 22. junij 2015

Noč branja 2015

V letošnjem letu se je Pestra 2D šola pridružila Noči branja, ki jo že vrsto let pripravlja naša knjižničarka Loredana. Ker smo letos gostili razstavo Ana Frank - zgodba za sedanjost, smo se odločili, da bo rdeča nit letošnje bralne noči tematika drugačnosti in diskriminacije ter vloga knjige v medkulturnem dialogu in strpnih medosebnih odnosih.

Za uvod smo udeleženke pri novo zasajenem granatnem jabolku naše šole prebirale literaturo po svojem izboru. Iz naših knjig so prihajale zgodbe o ljubezni, zasvojenosti, komunikaciji preko novih tehnologij, itd. Branje smo začele z judovsko ljudsko pravljico Plašč za luno in zaključile z romanom Kradljivka knjig, ki se dotika življenja Judov med drugo svetovno vojno. Tako smo naredile uvod v delavnico, ki smo jo začele z branjem mladinske slikanice Avtobus Rose Parks in nadaljevale z branjem odlomkov iz knjig, ki opozarjajo bralce na različne vrste diskriminacij, s katerimimi so se skozi zgodovino in se še danes, soočajo ljudje iz celega sveta. Na globus smo označile države, ki so se pojavile v naši literaturi in kjer smo zaznale kršenje človekovih pravic.

Na koncu delavnice smo učenke izvedele več o razlikah med slovenskimi in judovskimi ljudskimi pravljicami, o judovski veri ter razmislile o tem, kako in na kakšen način lahko knjiga doprinese k boljšemu svetu in medosebnim odnosom. Izdelale smo plakate in jih skupaj z obravnavanimi knjigami postavile na ogled kot del razstave Ane Frank, ki so si jo lahko obiskovalci še zadnjič ogledali na zaključni prireditvi naše šole.

Noč branja smo po dobrotah, ki smo si jih pripravile za večerjo in zajtrk, sklenile z ogledom filma Val. Tako je bilo lepo, da smo pri knjižničarki Loredani že oddale prijave za Noč branja v prihodnjem šolskem letu.

 
















Ni komentarjev:

Objavite komentar